Basistechnieken T+pion tegen T

Later zien we nog enkele bijkomende technieken in dit soort eindspelen, nu gaan we even dieper in op drie stellingen die absoluut onder de basiskennis van het eindspel moeten gerekend worden. Ze zijn niet moeilijk en toch is het nog altijd ongelooflijk om te zien hoeveel punten er nog steeds verknoeid worden in zulke stellingen, zelfs door sterke spelers!

De stelling van Philidor


Voilà, dit is hem. De stelling van Philidor. Wat moet je van deze stelling onthouden: wit aan zet wint met 1.Kg6 en zwart aan zet houdt remise met 1... Tb6. Bekijk even de varianten:
Stelling van Philidor - wit aan zet
Stelling van Philidor - zwart aan zet
De stelling van Philidor wint alleen maar als de pion op één van de 4 middelste rijen staat. Verplaatsen we de pion bv. naar de g-lijn, dan houdt zwart zijn toren gewoon op de laatste rij en wit kan de zwarte koning nooit wegkrijgen van het promotieveld.

De stelling van Lucena

Lucena is natuurlijk een iets minder bekende naam dan Philidor. Hij was geen wereldtopper, maar hij was wel de eerste die een duidelijke winstweg op papier zette voor de volgende stelling:

De winstweg: met een schaakje van de toren wordt de zwarte koning iets verder weg gedreven van de pion, daarna maken we een "bruggetje" met de toren, door die naar het midden te spelen (wel op de eigen helft blijven!!) en dan met de koning van voor de pion te komen: Stelling van Lucena
De stelling van Lucena wint op alle lijnen, natuurlijk met uitzondering van de a- en de h-lijn.

De stelling van Karstedt


Naar welke kant moet zwart lopen met zijn koning om mat te vermijden? Er is een groot verschil: als hij naar de "korte" kant loopt (g8), houdt hij remise. Gaat hij naar de "lange" kant (e8), dan verliest hij! Onthoud ook het ietwat bizarre torenmanoeuvre in het begin, het is de enige winstpoging waarover wit beschikt.
Stelling van Karstedt: zwart gaat naar de lange kant en verliest
Stelling van Karstedt: zwart gaat naar de korte kant en houdt remise
De stelling van Karstedt is enkel maar geldig op de c-, b-, f- en g-lijn! Als de pion op de b- of de g-lijn staat heeft zwart zelfs helemaal de kans niet om naar de goede kant te lopen en wint wit dus altijd!! Dat de randlijnen niet winnen, is logisch. Maar de andere dan? Neen, dan kan de pluspion niet winnen, ook al loopt de tegenpartij naar de verkeerde kant. Het bewijs:
Karstedt: pion op de d/e-lijn is remise


Terug