Pionneneindspelen met pluspion winnen

Een pionneneindspel winnen met een pluspion is helemaal niet moeilijk. Eenmaal je de winstmethode door hebt, is het echt heel gemakkelijk.
In deze les vertrekken we steeds vanuit "ongeschonden" pionnenstellingen: de pionnen staan nog tegenover elkaar, de pionnenketens zijn nog niet dichtgeschoven. Er zijn nog geen gedekte vrijpionnen (wat de winst gemakkelijker zou maken) en er staan geen dubbelpionnen op het bord (wat de winst moeilijker of onmogelijk zou maken). Als je de manier kent waarop dit eindspel moet gewonnen worden, kun je zelf gemakkelijk de randgevallen inschatten.

Twee pionnen tegen 1

We beginnen met de simpelste opstelling: twee pionnen tegen één. Het gemakkelijkst gaat het als de pionnen niet tegenover elkaar staan: Twee pionnen tegen één (1)
Iets moeilijker wordt het als de ene pion in de weg staat van de 2 pionnen. Hier is het heel belangrijk om de techniek te begrijpen: blokkade en binnendringen met de hulp van tempozetten. Twee pionnen tegen één (2)

Meerdere pionnen op het bord

Als je de techniek om te winnen met twee pionnen tegen één onder de knie hebt, is het winnen met meerdere pionnen op het bord een koud kunstje. Eerst kijken waar je meerderheid is, dan aan die kant een vrijpion maken en de winst komt vanzelf. Probeer altijd zoveel mogelijk tempozetten achter de hand te houden.
Bekijk even deze twee voorbeelden:
Pluspion, meerdere pionnen (1)
Pluspion, meerdere pionnen (2)

Remisefactoren

Natuurlijk kunnen dubbelpionnen de winst moeilijker maken, vooral als de dubbelpion er voor zorgt dat je niet meer over een echte meerderheid beschikt en dus geen vrijpion kunt maken. Natuurlijk moet je ook altijd oppassen dat je niet enkel nog een randpion overhoudt.
Een andere remise-factor is de achtergebleven pion:

Wit staat een volle pion voor, maar door de achtergebleven pion op d3 kan hij geen vrijpion creëren. Hij kan dus niet winnen, aangezien de zwart koning de witte koning ook probleemloos op de eigen helft kan houden.

Er is één remisestelling die je zou moeten van buiten kennen in het eindspel van twee pionnen tegen één (zonder dubbelpionnen of achtergebleven pionnen op het bord). Zoals je kon verwachten zijn er randpionnen bij betrokken:

Wit laat zijn pion op a2 staan en blijft met de koning op de velden b2 en c2 (of a1 en b1, als de zwarte koning op a3 geraakt). Zwart kan niet winnen; kijk maar naar dit voorbeeld: Pluspion, remisestelling

Een oefeningetje voor de liefhebbers

Pionnen kunnen enkel vooruit gaan, maar één veldje per zet. Hoe moeilijk kunnen pionnen-eindspelen dan zijn?
In volgende stelling is wit aan zet. Wat wordt de uitslag als zowel wit als zwart de beste zetten doen?

Dit is de oplossing: Oplossing oefening


Terug