Ronde 5

 

 

KBSK 1

 

 

Namur 1

1

L'AMI ERWIN

2519

1-0

LOBZHANIDZE DAVIT

2463

2

BRODSKY MICHAIL

2554

1-0

WIRIG ANTHONY

2405

3

PICEU TOM

2367

1-0

BRUNNER NICOLAS

2386

4

MAENHOUT THIBAUT

2290

½-½

GEENEN MARC

2362

5

DECOSTER FREDERIC

2237

0-1

JENS JELMER

2366

6

BERTREM STIJN

2206

½-½

HARTUNG JERRY

2230

7

STEEN PIETER

2188

1-0

LANNEAU BERTRAND

2214

8

VERDUYN FREDERIC

2253

0-1

GENGLER PIERRE

2180

 

 

2327

5-3

 

2326

 

15u.: Windstil, lichte motregen. Het KMI verwacht een druilerige middag.

16u.: Een windstootje van overdreven optimisme op bord 5. Bord 4 is al uitgeregend. Aanwakkerende wind op borden 3, 7 en 8.

17u.: Op bord 6 miezert het al de hele middag en is er geen uitzicht op verandering. Op bord 3 zijn een paar jonge boompjes ontworteld door de aanhoudende wind. Het tijdelijke hogedrukgebiedje op bord 5 is verdwenen en verandert in een plaatselijke depressie.

18u.: Bord 1 werd verrast door een onweertje bij een ogenschijnlijke klare hemel, maar de zon kwam snel terug. Aan bord 7 werden de zwartjes langzaam weggeregend.

19u.: Modderige toestanden op bord 2. De wolken lijken lange tijd over het bord te hangen maar een zuidenwind laat uiteindelijk toch de zon schijnen.

20u.: Stevige storm van in het begin op bord 8 door een botsing van een cycloon en anticycloon. Het mondt uit in een stevige drensbui. 

 

 

KBSK 2

 

 

Hoboken 1

1

LEENHOUTS KOEN

2403

0-1

COOLS GORIK

2363

2

GEIRNAERT STEVEN

2334

1-0

KNOPPERT ERIK

2353

3

MICHIELS ROB

2233

0-1

DARDHA ARBEN

2317

4

VERHELST RUDY

2149

1-0

VAN DAMME HENRI

2201

5

VIAENE ARVID

2097

0-1

DE WEERD JAN

2142

6

BEUSELINCK STEVEN

2181

½-½

DE ROP GERRY

2125

7

VERDUYN PHILIPPE

2166

1-0

VERRIJKEN GEERT

2054

8

BARZEELE RAF

2088

1-0

VANDE VELDE ERIK

2023

 

 

2206

4.5-3.5

 

2197

 

Vroeger was een interclubverslag geschreven binnen vijf minuten. Remiseke hier, overwinningske daar en afgelopen. Nu moet je verdomd origineel uit de hoek komen om niet een te mal figuur te slaan ten opzichte van de vele poëten die de tweede ploeg rijk is. Steven gaat in dialoog met God zelf, Rob richt zich op het voorplantingsvermogen van de mens in zijn vele kleuren en schakeringen…Wat blijft er nog over voor mijn verslag, nu zowel de hoogste geestelijke als aardse machten in vorige interclubverslagen verwerkt werden. Een mens zou voor minder de meest absurde, nergens heen leidende verslagen beginnen schrijven…

2uur (of was het half drie), ik kijk mijn tegenstander met een doordringende blik aan en wens hem een goede partij (yeah right, hoe sneller hij blundert hoe beter). Mijn tegenstander slijpt zijn hersenen en speelt de opening volledig verkeerd waardoor zelfs een knoeier als ik snel gewonnen kom te staan. Mijn aandacht verslapt en versuft bekijk ik de partijen rondom me. Ik kijk naar rechts om de partij van Beuse te volgen. Ik zie echter enkel zijn tegenstander die zich afvraagt of hij al dan niet blij moet zijn dat Beus er nog niet is.

Klokken tikken, losse gedachten versmelten tot ideeën die op niets slaan en ik staar verder voor mij uit. Tussen de vele toeschouwers die hun eigen bord ontvlucht zijn, ontwaar ik plots een schaduw die snel tussen de menigte beweegt. De schim gaat naar het bord van Arvid en rommelt met zijn benige arm in de zakken van zijn lange mantel. Hij haalt dobbelstenen uit met zoveel kanten dat ik ze niet kan tellen. Op elke zijde staat een teken wat ik niet kan ontcijferen. Hij laat de stenen uit zijn rechterhand over het schaakbord rollen. Arvid haalt opgelucht adem. Hij is toch zijn dame niet kwijt. Met een gelukje kan hij het evenwicht bewaren. De schim grinnikt wanneer hij Arvid ziet opleven. Vervolgens gaat de dobbelbewaarder naar het bord van Koen. ‘Too early, still preparation’, zegt hij (tja, schimmen spreken nu eenmaal Engels blijkbaar). Vervolgens zweeft hij naar het tweede bord waar hij een bord aantreft waar reeds een paar theoriezetten gespeeld zijn maar waar geen enkele van beide antagonisten aanwezig is. ‘They have been playing for 30minutes now and for what…’ mompelt hij. Hij weigert de stenen te smijten. ‘Wat drink je’, vraagt mijn tegenstander. ‘Euch, een koffie’ stamel ik. Tja, je zou voor minder even verstrooid zijn. Er zweeft daar een geest rond en niemand die het merkt. De knokige beent zich verder naar bord drie, vier en acht en werpt zijn dobbelstenen neer; soms gevolgd door een grijns, dan weer gevolgd door buldergelach. Wanneer hij naar mijn bord toekomt, schrikt hij. Hij weet dat ik hem zie. De spanning van zijn gelaat verslapt echter snel en maakt plaats voor een smerige grijns. Hij weet dat niemand me zal geloven. Tot slot gaat hij naar het bord van Beuse die echter nog steeds niet is aangekomen. De gekapte dobbelaar kijkt op zijn zandloper, haalt zijn schouders op en verdwijnt.

De wedstrijden gaan rustig verder. Koen staat eerst goed maar verknoeit zijn voordeel en gaat op de tijd van zijn tegenstander spelen. Steven speelt sterk en houdt Knoppert in een Scandinaaf moeiteloos op afstand. Rob speelt zoals Bent Larssen het hem geleerd heeft. Rudy behandelt het erg scherp. Het schaken is uitgevonden met het oog op dergelijke partijen. Arvid wisselt hoogtes en laagtes met elkaar af. Beuse is eraan begonnen en Raf speelt solide zoals gewoonlijk. Anderhalf uur nadat ik het eerste punt voor de ploeg verdiend heb, staat Barzeele gewonnen en begint de tijdnood voor de andere spelers. De dobbelaar verschijnt opnieuw en smijt de stenen op die borden die hij voordien eerlijk had laten verlopen. Ondertussen ben ik zetten aan het noteren bij Stevens partij aangezien zowel Steven als zijn tegenstander in een zeer scherpe tijdnoodfase zijn aanbeland. De knokige wil de stenen op Stevens bord werpen maar houdt zichzelf tegen. Hij legt de stenen neer op het schaakbord en wentelt de stenen totdat ze zo liggen als hij wil. ‘Because he understands the power of luck’ zegt hij en kijkt de nagelbijter aan. Steven zet een minuut later Knoppert mat. Raf wint en Koen slaagt er niet in zijn tegenstander te vlaggen. Arvid gaat na een blunder alsnog de boot in. Ik zie zijn ontgoocheling. Weet hij maar dat het niet aan hem ligt.. Rob lacht met het lot door weer erg langzaam te spelen. De knokige laat echter niet met zijn voeten spelen en Rob verknoeit zijn stelling in tijdnood. Beuse heeft genoeg verdedigd en houdt het maar op een drawke. Tot slot wint Rudy een partij die iedereen graag zou spelen.

Diegenen die punten hebben gepakt zijn trots op zichzelf. De verliezers pissed en ik kijk de grijnzende dobbelaar begrijpend aan.

 

                                                                      De waanzinnige psycholoog

                                                                      (mijn excuses voor dit verslag)

 

 

KBSK 3

 

 

Hoboken 2

1

LARSEN HARALD

2102

½-½

BRUYNEELS ARTHUR

2070

2

KUTLU HASAN

2013

½-½

VAN HOOFSTAT SAM

1979

3

GRYSON WOUTER

1950

½-½

DE HERT ROBERT

1979

4

TODTS BENNY

1950

1-0

VAN GOETHEM JOZEF

1984

5

DEVRIENDT JO

1936

1-0

VAN BUNDEREN GERT

1959

6

DE MEYERE DIRK

1744

0-1

DARDHA BARDHYL

1829

 

 

1949

3.5-2.5

 

1967

De vijfde ronde en meteen de laatste ronde van dit jaar. Een overwinning, maar er begint een beetje sleet te komen (en ’t leek besmettelijk).

Gelukkig kunnen we nu genieten van enige rust.

 

Nou ja, toch voor sommigen van ons. Tieme koos het wijze pad om zich grondig voor te bereiden … maar dan wel voor de examens.

Aan Jo, Tieme, Wouter en natuurlijk de bende jeugdspelers die Brugge rijk is : veel succes tijdens de examens en dat we jullie stralend mogen terugzien volgend jaar !

 

De opstellingen van Brugge en Hoboken werden duchtig door elkaar geschud.

 

* Dirk speelde naar mijn gevoel iets té lang op remise. Hij metselde zijn eigen loper vast en zo kom je wel een paar tempo’s tekort. De tegenstander had geen medelijden.

* Hasan speelde deze keer een (HELE !) Draak met alle slingers en kerstlichtjes erbij, maar … het vuur van de Draak werd geblust en toen kwam er een remisekaboutertje …

* Harald speelde Kasparoviaans mooi : kwaliteitsoffer en pionoffer om het ontwikkelingsvoordeel in de verf te zetten met twee pionnen winst. Tuur Bruynseels overschilderde alles met zijn tijdsvoordeel : Harald kon de complicaties niet de baas en de stelling verzandde in remise.

* Benny snoepte een pion mee, speelde risicovol maar de tegenstander leek het al opgegeven te hebben. Er volgde nog een stukwinst en een spannende blitzfase, maar Benny hield het droog.

* Bij Wouter deze keer geen paradoxen : een eigenzinnige behandeling van de opening gekozen, kwaliteitje geofferd en teruggewonnen maar onderweg weer een pionnetje verloren. Het resterende eindspel met gelijke lopers hield hij wél keurig op remise.

* Super-invaller Jo, die afgezakt was uit ploeg 2 (dank u wel Jo !), mocht ondervinden dat ook derde reeks wel pittig kan zijn. Jo peuterde met wit constant aan de stelling, had het moeilijk maar kon net op tijd een kwaliteit meepikken. Hij moest twee keer de tijdsnood trotseren, maar deed dat met glans en met een vol punt.

 

Met deze laatste match sluiten we 2005 af zonder enig verlies in Interclub.

Proficiat aan allen die meegewerkt hebben aan dit resultaat en we zetten dit verhaal ongetwijfeld verder !

Zalig kerstfeest, gelukkig nieuwjaar en voor de atheïsten onder u : verzin zelf maar iets.

(Benny)

 

 

 

KBSK 4

 

 

Veurne 1

 

1

DECHAMPS MARK

1896

½-½

DE BAENST BRUNO

2198

2

VAN OOTEGHEM RUDY

1838

½-½

DANNEEL GEERT

2099

3

BLONDEEL HUGUES

1807

0-1

LUCAS JEAN

1953

4

MILLE KOEN

1651

1-0

LENOIR AURELE

1813

 

 

1798

2-2

 

2016

Zijn we goe bezig of zijn we goe bezig ? Een wel heel mooi resultaat tegen de ploeg die gedeeld eerste staat met ons voor de partijen en qua rating een stuk hoger ligt dan wij. Hugues had wat openingsprobleempjes en komt zwaar achter in tijd. Hij slaagt er echter in de stelling gelijk te maken, heeft remise maar gaat voor meer ( that's the spirit !! ) maar maakt een fout en gaat de dieperik in.

Rudy verloor een pion in tijdsnood, maar houdt Toren + witte loper  tegen Toren+ witte loper remise.

In een erg interessante partij geeft Koen zijn tegenstander een lesje in koningsveiligheid. Hij start een aanval op de koning in het centrum met een mooie schaakmat to gevolg. Proficiat Koen!

Ik was na zet 3 uit mijn theorie, maar krijg openingsvoordeel door onnauwkeurig spel van mijn tegenstander. Alhoewel nonkel fritz met de vraagtekens smijt kom ik toch glad gewonnen te staan om het dan allemaal weg te geven in tijdsnood en zelfs een pion achter kom. In T+P vs T+P eindspel ligt mijn tegenspel in een vergevorderde pion op a6, ik win mijn pion terug en remise volgt.

(MD)

 

 

 

KBSK 5

 

 

Hoboken 4

1

DEGRANDE MARIGJE

1730

0-1

DE HERT OLIVER

1896

2

DE BISSCOP MAXIM

1724

½-½

LINDEMANN ERIC

1840

3

WOUTERS TIM

1630

0-1

BRUYS PIET

1765

4

VAN THILLO QUENTIN

1620

½-½

SCHUURBIERS WOUTER

1540

 

 

1676

1-3

 

1760

 

 

 

KBSK 6

 

MSV 4

 

1

MAENHOUT CEDRIC

1399

½-½

VERLEDENS NOEL

1662

2

VINTIOEN BEN

0-1

FACCHIN RONALD

1598

3

WOUTERS JOKE

0-1

LAMMENS MARTIN

1515

4

VANDEWIELE EMIEL

1-0

GEIRNAERT RUDY

1401

 

 

1399

1.5-2.5

 

1544

 

 

 

Bredene 4

 

 

MSV 2

 

1

DIERCKENS SARAH

1822

1-0

VERKIMPE MIKE

2004

2

DEVRIENDT SANDER

1617

0-1

BUYSSE JAKOB

1842

3

LAUKENS THOMAS

1587

½-½

VAN VOOREN MARC

1828

4

MADDENS MARTIJN

1338

1-0

WILLE RICHARD

1572

 

 

1581

2.5-1.5

 

1812