KLAAR VOOR GROTE DOORBRAAK

Soulwax wint Zamu Awards en verleidt Brits publiek

Met twee Zamu Awards bekroonde die muzikantenvereniging Soulwax dinsdagavond als beste Belgische live-act en beste Belgische groep. Het was vader Zaki die de trofeeŽn in ontvangst nam. Zijn muzikale zonen David en Stephen Dewaele stuurden hun kat ťn een videoboodschap. Excuus voor hun afwezigheid: met het oog op de verovering van Engeland is Soulwax momenteel uitgebreid op tournee over het Kanaal.

De Britse concertgangers herkennen in hen Beck, Human League, Nirvana en INXS. Beter dat dan genegeerd te worden, denken ze bij Soulwax. Twee weken mocht de groep er opwarmen voor de Britse hype Muse. Tot 18 maart laten ze zich op sleeptouw nemen door The Wannadies. Op 3 april belandt de cd 'Much Against Everyone's Advice' er in de winkelrekken. Wereldwijd vond die plaat na anderhalf jaar 70.000 kopers, van wie tweederde in BelgiŽ en Nederland.

Intussen knuffelen Britse radiomakers de singles 'Too Many DJ's' en 'Conversation Intercom'. "Bij het aan- en afkondigen vermelden ze nog zelden dat wij uit BelgiŽ komen. Dat is ondergeschikt geworden,"stelt Stephen met plezier vast. "Maar als hier te veel buzz rond Soulwax ontstaat, is de kans groot dat ze ons volgend jaar haten."
dEUS is het na hard werken gelukt. Arid timmerde er vorige maand als voorprogramma van Counting Crows aan de weg. Soulwax trof met Muse eveneens de juiste groep op het juiste moment.
"Muse wordt hier bestempeld als de nieuwe Oasis of Radiohead. De concerten waren allemaal uitverkocht, weliswaar vaak in zaaltjes van 300 mensen. Maar een Engels publiek keert een voorprogramma doorgaans de rug toe. Bij ons waren ze heel enthousiast en verbaasd. Op onze website ontvangen we enorm veel reacties. In alle steden hebben we blijkbaar mensen gemotiveerd die ons weer willen zien."

Documentaire

"Toeren is wel verschrikkelijk intensief," vervolgt gitarist David. "We zitten constant op de bus. Daarom hebben we onze homestudio in een flightcase gemonteerd, zodat we onderweg nieuwe nummers kunnen opnemen. In september willen we de nieuwe CD opnemen. We draaien ook een documentaire van deze tournee. Iemand filmde de voorbije weken al onze interviews: twaalf uur band heeft hij al. En als de CD uitkomt, volgen nog een pak interviews met grote bladen."

Tot 18 maart schuimt Soulwax nog de Britse podia af met The Wannadies. "In april toeren we hopelijk op eigen houtje in Engeland," overloopt Stephen de agenda. "Dan volgen Duitsland, Zwitserland en festivals zoals Roskilde, Glastonbury en Rock Am Ring. Ondertussen verschint ook in Amerika 'Too Many DJ's', maar voorlopig trekken we daar niet naaroe om maandenlang shakes & fakes te gaan doen."

Tot dat handjes schudden, glimlachen en pizza's bezorgen aan radiostations om er je cd gedraaid te krijgen, heeft de groep zich ťťn kaar laten verleiden. "In het belangrijkste radiostation van New York liet de presentator tweehonderd pizza's aanrukken. Terwijl wij een akoestisch nummer speelden, zat de hele gang er gratis pizza te eten."

Ook in Engeland ontsnapte Soulwax niet aan dergelijke Spinal Tap-momenten. David: "Toen we in Leicester opkwamen, riep ik: 'Hello we are Soulwax and we bring you the international language of rock!' Daarop viel de stroom uit. Maar zelfs toen werden we niet uitgejouwd. Dat is toch een goed teken, niet?"

Gunter Jacobs - Het Belang van Limburg 8 maart 2000